Wat is groepswonen? Voor wie is groepswonen? Waarom groepswonen?
U bent 55-plusser en op zoek naar een nieuwe uitdaging in uw leven. U wordt een dagje ouder, maar u bent nog zeer fit en ondernemend, dan is groepswonen misschien iets voor u?
De belangrijkste uitgangspunten voor het groepswonen zijn:
U woont zelfstandig achter uw eigen voordeur, met volledige privacy. Maar vanuit die situatie vormt u met een aantal anderen een woongroep. Groepswonen is een sociaal gebeuren. De gemeenschappelijke ruimtes nodigen u van zelf uit tot het samen een kopje koffiedrinken. Je hoeft niet de stad in om anderen te ontmoeten voor een praatje. Van het een komt het ander. Er ontstaan al gauw gezamenlijke activiteiten in de groepsruimtes, zoals bijvoorbeeld kaarten, sjoelen en darten. Van daaruit is het een kleine stap naar individuele hulp, die je in geval van nood kunt geven. (De vroegere burenhulp). Als je garanties zoekt om verzorgd te worden, bedenk dan dat groepswonen geen alternatief is voor het verzorgings- of verpleeghuis. Wie veel geeft, kan veel terugverwachten, wie niets geeft plaats zich buiten de groep.
Voordat u kiest voor groepswonen is het verstandig even bij u zelf te rade te gaan. Wat ben ik voor een persoon en wat wil ik? Nadenken over de voor- en nadelen van het groepswonen, is geen gemakkelijke klus. Groepswonen kan ook spanningen opleveren, net als in iedere gemeenschap of dat nu de buurt is waar u woont, op het werk of de sportvereniging, in feite kan het overal waar mensen samen zijn. Maar conflicten en spanningen zijn er om opgelost te worden. De groep kan er sterker door uit naar voren komen. Laat u niet ontmoedigen want de meeste “groepsbewoners” zouden opnieuw kiezen voor een woongroep. Het houd je scherp, actief, je hoort erbij, je leeft ergens voor. Je kunt langer en meestal prettiger zelfstandig blijven wonen waar je woont. Veilig in een vertrouwde omgeving.
Groepswonen is een bewuste en zeker een persoonlijke keuze.